Лишавам се и спестявам СЕГА - Валентин Юлиянов

Замислих се колко много ми помагат обстоятелствата в момента за да спестявам. Забраняват ни да ходим по заведения, забраняват ни да ходим в моловете, забраняват ни да влизаме в големите магазини.


Забавлявам се и в същото време спестявам

Това, че не ми позволяват да вляза в заведение заради зелен сертификат, не означава, че не мога да се събирам с приятели вкъщи, в парка или някъде другаде. Така или иначе не си падам по пищните сбирки в ресторанти и заведения. Дори и да съм човек, който обича да ходи на заведения и не може без тях (защото познавам такива хора) ще ми се наложи да използвам цялата оставаща воля и да пренебрегна това мое желание.

Не е нужно да ходите в заведение за да се забавлявате. Ако се замислите, дори не е нужно да давате маса пари за да си изкарате добре с приятели. Ракия, няколко пържоли, картофки, салатка и ще си изкарате точно толкова добре колкото и в ресторант, но ще ви излезе около 100лв по-евтино.

Възползвайте се от ситуацията и спестявайте след като ви дават такава възможност. Ако се наложи няма да харчите нито лев и пак ще си изкарате супер с приятели. Един ще носи мезето, друг ще носи винце или ракийка, трети ще донесе салата, а девойките ще приготвят трапезата. Ако все още са останали такива девойки разбира се.


Защо спестявам

Времената, които идват най-вероятно за много от нас ще бъдат много тежки. Ще трябва да се справяме с много трудности, едни от които може би са – загуба на работа, лишаване от всякакви забавления, изолация, стрес и т.н. Когато обаче имате някакви средства зад гърба си, ще можете да си позволите 1-2-3 месеца без работа. За това е и толкова важно да изчистите всички заеми, кредити, неща на изплащане, които имате.

Аз винаги се готвя за огромна буря. Може би нещата, които пиша няма да са точно такива, но дойде ли по-лека буря, аз ще се радвам на нея. За това гответе се за много лоши времена, пък дойдат ли добри времена, ще им се радваме.


Махайте всички задължения (ако можете)

Ако можете, изчистете всичките си задължения. Ако не дължите никому нищо, всичко ще бъде много по-лесно. Ако не можем да си купим така желаната дрънкулка с наши собствени пари, то тя не е за нас. Това е принцип към който се придържам и ще се придържам винаги.

Преди известно време работех в един голям магазин за техника. При мен дойде един мъж на около 55-60 годишна възраст. В ръката си държеше около 600лв и искаше да си купи телевизо. Имаше много подобни телевизори дори бяха и на много по-ниски цени, но, той беше твърдо решен да си закупи телевизор, който надхвърляше бюджета му с 100лв. Бях озадачен когато реши, че ще го вземе на изплащане.

Тази ситуация най-вероятно никога няма да я забравя. Тя често ме натъжава, кара ме да се замислям какви роби сме на материалните джунджурии. Можем да останем без храна, без вода, без свобода, но не и без телевизора, не и без телефона, лъскавата кола или компютъра.


Не бъдете роби на материалното!