Не отдавна разбрах, че ние всички сме пристрастени към екрана. Многократно съм спирал използването на компютъра, телефона, лаптопа и т.н. (телевизия не гледам така или иначе). Когато запълваш времето си с някое от тези устройства е много трудно да се откажеш от него, защото умът ти не е трениран да търси нещо друго, което може да прави.


Каква мисля, че е причината да сме пристрастени към екрана.

Повечето хора в днешно време се дистанцираха един от друг. Нямат пряка допирна точка, нямат намерение да създават контакти с нови хора, защото на практика “не ни е нужно”. Можем да говорим с когото поискаме, когато си поискаме само с вдигането на телефона. Тази леснотия трудно се забравя. Но това е малко зло.


По-голямото зло

Трудно издържаме на тишината и скуката. Понякога трябва да намалим оборотите на които работи мозъка. Ясно е, че сме свикнали да сме “мултифункционални” и нещата да се случват бързо, но няма нищо по-важно от “скуката”. Самата тишина, която тя създава е много особена. От горе на всички това, че често изпитваме скука показва, че отново не сме особено задоволени. Истинския живот не е така интересен както е в екрана.

В един момент сме в Сахара и гледаме пирамидите, в другия момент гледаме Ниагарския водопад. Отваряме едната социална мрежа, прегледаме 10-50 видеа, след това отваряме другата социална мрежа и проверяваме какво има ново там. Така неусетно минават час – два, ден-два, седмица-две, месец-два и хоп Коледа.

– Абе много бързо минава това време

Все едно не сме чували тази фраза милиони пъти, пък и най-вероятно сме я изричали още толкова.


Как да се справим със скуката

Аз съм много драстичен и определено когато реша, просто казвам ЧАО на всичко, което ми пречи. Но не всеки е способен да направи това. Преди всичко е хубаво да засилите волята си малко, ясно е, че без нея няма как да стане. Когато оставите Матрицата (Екрана) ще се мъчите доста, самата мъка, която изпитвате от този “скучен” живот ще ви показва, че сте на правилния път. Значи нещо там във вас се случва. Тази скука ще продължава доста дълго време, но засилите ли волята си – няма да имате особен проблем с това.


Трябва да запълните времето си

Без да имате друго занимание – няма как да стане. Ще ви дам няколко съвета, за 2 типа хора, такива които живеят в апартамент и такива, които живеят в къща.


Апартамент
– Научете се да рисувате
– Прочетете книга
– Научете се да пишете с другата ръка
– Започнете да спортувате
– Отдайте се на скуката и нека ви мъчи
– Излизайте и създавайте контакти


Къща

– Имате куп работа по двора – изчистете, прекопайте, пригответе за отглеждане на животни, подредете
– Всички неща, които могат да правят хората в апартаментите – можете и вие

И нека скуката ви създава още ангажименти.Нека оставим екраните

Това е много важна стъпка от миграцията към “Новия живот”. Махайте тия гадни навици за да бъдете хора. Тая гадна ни връзва ръцете и ние кара да седим по цял ден и да се взираме в живота на други хора – да им завиждаме, да им се смеем, да се подиграваме и да убием всякакъв жив контакт.