Доста хора забелязвам, че започват да използват приложения тип “Мениджър на пароли”.


Какво представляват тези приложения?

Тези приложения държат вашите пароли и когато ви трябва някоя от вашите пароли просто отваряте приложението и взимате паролата от там. Има и по-модерен и мързелив вариант. Когато кликнете за да въведете данните си ви изкача прозорче и приложението попълва полето парола, вместо вас.


Какво е мнението ми?

Като човек, който е бил отговорен за бази данни на определени проекти ще ви кажа, че ВСЕКИ ВИЖДА ТОВА, КОЕТО СТЕ ЗАПИСАЛИ. Предполагам, че вече повечето от вас разбират какво е мнението ми, но аз все пак ще продължа. Много по-сигурно е да си запишеш паролата на лист от колкото някъде в облака или в някое приложение. Ако някога хакнат това приложение, а повярвайте ми ще има много заинтересовани това да се случи, всички които го използват ще се простят с голяма част от профилите си, да не кажа и парите си. Повечето хора дори слагат паролите за банковите си сметки.

Никога не бих използвал такова приложение.


Как да помня паролите си?

Както казах по-горе, по-добре ги запишете на лист. Другият вариант е да използвате почти идентични пароли, но задължително си настройте двуфакторна верификация.