За първи път основах свой собствен проект на 14 години. Тогава започнах да се занимавам с програмиране и ми хрумна да създам нещо, което ще остави някакъв “белег в историята”. Не разбирах толкова много от програмиране, но знаех, че ще се науча каквото и да ми коства това.

Целта на проекта беше да събере спортуващите на едно място, предоставяйки различни удобства като следене на килограми, следене на макронутриенти, създаване на тренировъчни програми, форум и доста други неща. На хартия страхотен проект, но мислейки го по начинът по който го мисля сега.

Оправдавам се с факта, че съм бил малък и не съм разбирал толкова много от развитие, маркетинг, планиране и т.н. Това не означава, че сега разбирам много от тези неща, просто съм доста по напред, но винаги има какво ново да видиш.


Моите грешки

Реших да “наема” приятели, с които да работим заедно. – Тук загубих две неща, партньор и добри отношения с приятели. Ценен урок, който надали щях да науча ако не беше този проект. Работата с приятели не винаги е толкова приятна, особено когато другите не са толкова отдадени колкото теб. Това наистина ме дразнеше и отделях повече време да ги мотивирам и бутам да правят нещо от колкото трябваше.

Твърде бързи резултати – Както всеки така и аз бях нетърпелив за резултатите. Исках всичко да се случва на момента, сега и никога не беше достатъчно. Работех по 12-16 часа на ден и всекидневно добавях нови неща към сайта. Бях като зомби не ставащо от компютъра и постоянно мислещо за нови неща, които може да добави и да бъдат от полза на потребителите. Когато не виждах резултати за новите неща, които съм добавил – продължавах да добавям, докато накрая идеите ми не се изчерпаха.

Отказ при първият голям провал – Имаше доста неща, които се случиха, по-горе посочените бяха основата на моят отказ, но имаше още нещо. Хакнаха сайта. Тогава нямах никакви познания за това как се защитава една платформа, сайт, приложение и т.н. Това хакване обаче ми помогна да помогна на доста хора като пиша защитите за техните приложения. Така, че това хакване беше началото на една нова ера, която преоткрих малко по-късно.