Как да спестяваме от разходи - Валентин Юлиянов

Пиша още една статия тип – как да спестяваме. От доста отдавна използвам тази много проста схема за спестяване. Не бих казал, че всеки може да я използва. Познавам доста хора, които просто не разбират нейния смисъл и първото нещо, което получавам като отговор след като я споделя е, “Един път се живее” или “Тия пари са за харчене”.


Вариант 1 – как да спестяваме от несъществуващи разходи

Всичко е много просто. Вземете лист хартия и нанесете разходите, които до момента сте имали, но вече по някаква причина нямате. Ако да речем до момента съм давал 40лв на месец за градски транспорт, но вече работя от вкъщи, то аз заделям тези 40лв настрани. Не ги броя повече в месечния ми бюджет. Всеедно съм ги изхарчил. За да бъде още по-лесно, заделете ги някъде където няма да ги виждате повече и го направете веднага след като вземете заплата. Тези пари повече не съществуват.

Имате нормална сметка за ток от 100лв, но този месец сте платили 80лв. Спестявам разликата и т.н.


Вариант 2 – как да спестяваме като непушач

Отново си правя сметка за нещата, които обикновенния човек прави, но аз не. Повечето дават между 5-7лв на ден за кутия цигари. Аз си взимам пури 2-3 пъти в месеца. Смятам си 5-7лв * 30 дни и заделям 150-210лв на месец.

Ако нямате кола, пресметнете колко струва поддръжката на една кола на месец – гражданска, винетка, гориво, данъци, потенциален ремонт и т.н.


Вариант 3 – как да спестяваме от ресто

Спестявайте от рестото в магазина. Тази точка дори няма нужда от обяснение.

Направете си едно шише-касичка. Запечатете го много добре, да не може да се отвори без чупене и когато ви върнат ресто в магазина, събирайте рестото в тази бутилка.


Защо да го правя

Идеята е понякога да се правят и лишения, не само гощавки. Това е добре както за душата, така и за тялото, така и за спокойствието в семейството. Често давам този пример на мои другари. Ако някой твой близък се нуждае от средства, винаги можеш да го спасиш. Също така ако останеш без работа, особено в подобни времена като тези, трябва когато направиш крачка назад да има къде да стъпиш.

Ясно е, че няма да можем да спестим хиляди левове, но ние така или иначе няма да ставаме богаташи от спестявания, просто трябва да имаме. Трябва да имаме, защото нищо не се знае.