Първото и най-важно нещо, което искам да кажа е, че начините за които ще прочетете тук са тези които АЗ използвам. Така, че накратко споделям моята гледна точка и това, което знам, че определено ще работи при всеки един ако успее да се придържа към този план.

Идеята на това маниакално спестяване е да съберете средстава, които след това да удвоите, било то чрез закупуването на книги, инвестирането в знания, идея, продукт, бизнес, дейност, какво и да е било. Тоест, това не продължава вечно. Продължава толкова дълго, колкото вие прецените.


Кола

Наричам колата – ламя. Причината за това не е скрита никъде. Има данъци, застраховка, поддръжка, винетка, които трябва да се плащат. Това са излишни разходи и определено могат да бъдат спестени. Доста хора ми казват, че без кола не може, но аз не считам това за вярно. По-трудно е, но не е невъзможно. Удобство е, но не задължително. Ако ви излезе много спешен ангажимент в който ще сметнете, че колата ще ви е нужна. Ако имате роднини, които имат кола помолете ги да я споделят с вас докато си свършите работа, като вие естествено ще си заплатите за разходите. Не забравяйте, че това също крие доста рискове.

Ако ви трябва да пътувате на по-дълги разстояния има градски транспорт. Няма да се занимавате с поддръжка, данъци, винетка, застраховки. Разбира се, това няма да продължава завинаги. Това ще продължи до когато вие решите. До когато сметнете, че средствата, които сте събрали са ви достатъчни да изпълните целта си.

Като пример ще дам себе си. Аз нямам кола. Работата ми е на 2 километра от дома и ходя до там пеша. Използвам кола рядко и то по метода, който ви споменах по-горе със споделянето на кола.


Цигари и алкохол

Ако това се е превърнало във ваш навик или пристрастяване. Това, което трябва да направите паралелно със спестяването на пари е да пречупите “вредните” си навици. Това не само ще ви помогне със спестяването на пари, но и с работата на мозъка. (Тема за друга публикация).

Аз съм на следния принцип. Ако мога да оцелея без да употребявам дадена храна или даден продукт, то тогава го лимитирам.


Оптимизирай излизанията

Знам, че това е банално, но го правя – все още. Целеустремен съм и спестявам средства по всякакви начини. Това е един от начините с който може да спестите много пари. Вместо да излизате всеки ден и да харчите много пари, може да излизате всеки ден и да не харчите нито лев. Просто излизайте в квартала, не влизайте в кафенета и не използвайте транспорт.

Можете да се наслаждавате на моментите заедно без да се налага да давате пари за кафета. Просто се разхождайте и пак ще разпуснете достатъчно добре.

Ако не можете да го направите и искате пълен релакс, вместо да излизате всяка вечер и да релаксирате напълно. Направете си един ден с ПЪЛЕН релакс, да кажем петък. В петък определете бюджет (задължително) и се придържайте към него. Не оставяйте без бюджет, защото ще останете и без пари.


Периодично гладуване

Това не го препоръчвам тъй като всеки организъм би реагирал различно и не мога да се ангажирам с даването на съвети какво да ядете и как да ядете. Това, което правех аз е следното. Храня се в 8 часов прозорец. От 12:00 до 20:00, през другото време консумирам само ВОДА.

Това не само ми спести средствата, но и подобри здравето ми. Заобичах гладуването и като, че ли трябва да намаля прозореца в който се храня. Не съветвам никой да го прави преди МНОГО ДОБРЕ да проучи метода.