Това със сигурност няма да е статията, която търсите. Някои хора ще я намерят като отваряща очите, други ще затворят сайта, защото ще разберат, че тук ще говоря точно обратното. Как да сме продуктивни е въпрос, който съм си задавал многократно – до полудяване.


И аз страдам от това

Има една тенденция, която усещам и в своя ум.

Трябва да правя нещо продуктивно, пилея си времето, искам да помагам на света, искам да направя нещо полезно за хората, искам страхнотна идея, която ще дава стойност на хората, искам, искам, искам….

Почти е невъзможно да не съм уцелил някой въпрос, който сте си задавали поне веднъж. Многократно се хващам в подобни размисли и тъй като в момента не мисля за това, мога да споделя, че това е един много голям умствен проблем.

Повечето от нас смятаме, че да си продуктивен означава винаги да правиш нещо, постоянно да работиш и накрая на деня да извадиш лист хартия и да запишеш всички “хубави” неща, които си направил за деня. В това не влиза състоянието на ума. Не записвате дали се чувствате добре, дали сте намерили спокойствие в нещата, които сте правили, дали те са полезни за вас и до колко. Не си задавате въпроса, какво всъщност е продуктивност.

Аз съм човек като вас, който разсъждава над “Как да сме продуктивни”. В момента обаче тази клопка ме е отпуснала, защото ми дойде идеята за тази статия. Дявола ме е пуснал и мога да говоря за това свободно. В противен случай щях да мисля как да направя блога си по-добър, как да накарам повече хора да го четат, какво да пиша в него.

Не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо в това постонно да търсим съвършенство, но не и съвършенството на света.


Как да сме продуктивни?

Най-лесно и просто. Правете това, което ви се прави. Ако имате блог, пишете това, което ви се пише. Ако правите видеа, говорете за това, за което ви се говори. Ако спортувате, не търсете постоянно какво да промените в режима си, той си е добре – продължавайте да спортувате.

Продуктивността е една абсолютна глупост. Някои книги, предавания, сайтове, видеа ни залъгват, че ние всички трябва да сме направени на поточна линия – трябва да сме богати, трябва да сме продуктивни, заети, добре изглеждащи, с перфектни зъби, скули, с перфектната половинка до себе си, не сваляйте шапка никому и всички тия глупости, с които искат да промият мозъка ни и всъщност успяват.

Живейте си живота, каква продуктивност търсите? Искате да напишете 5 книги за 2 часа. Или да спите 8 часа за 3 часа (попаднах на това изречение когато търсих ключови думи). Искате да имате 10 000лв заплата, но в момента тя ви е 10 пъти по-малка. Не може. Абсолютно всичко си има време. Не можете да се борите с Божиите планове. Не случайно старите хора казват – Когато се родиш на челото ти е писано как ще живееш живота си.

Правете това, което смятате за правилно, правете го добре, а пък да става каквото ще.