Вчера написах една статия с неща, които могат да подобрят сайта ви, а днес реших да приложа още няколко неща върху собствения си сайт. В момента мнението на Google е, че сайта ми е перфектен за преглед през компютър/лаптоп, а скоро мисля да уверя Google, че сайтът ми е добър и за мобилни устройства.


1. Направих изображенията WEBP

За тази цел използвах плъгин “Намали размера на изображенията в сайта си“. Тъй като аз използвам много изображения в сайта за да мога по-лесно да обяснявам на аудиторията решенията на даден проблем, това значително намалява неговата продуктивност. Отделно от това, изображенията са във формат png, който е сравнително по-голям от jpg. Ако трябва да говорим в цифри едно изображение беше около 500kb. В момента същите изображения са между 8-60kb. Значителна промяна.

Научете повече за WEBP


2. Оптимизирах CSS и JS

Отново използвам плъгин “Как да оптимизираме CSS и JS“. Целта на плъгина е да събере целият CSS във един файл и да го компресира, същото нещо прави и с JS-а. Така не е нужно сайта ви да зарежда множество файлове, а зарежда само един, който е значително по-малко като размер от до сегашната технология, която сте използвали.


3. Премахнах излишни плъгини и линкове

Първото нещо, което ще бъде хубаво да направите е да премахнете всички излишни плъгини или да намерите техни заместители, които може би работят по-добре. Ако имате познания за създаване на плъгини – още по-добре. Можете да направите един плъгин, който да включва всички функции от които се нуждаете. Така няма да има излишни интеграции.

Също така сведете всички външни линкове през които взимате някакъв CSS, JS, изображение или нещо друго. При възможност свалете това, което използвате на вашият сървър, а при по-голяма възможност елиминирайте го. Аз например използвах, а и още на места из сайта използвам шрифтове от Google, което значително забавя работата на сайта.

Сведете тези линкове до нула или поне бъдете близо до нулата.

Това са само част от нещата, които направих днес. Те значително подобриха работата на платформата, но има още много какво да се желае.