Как най-лесно да се научим да програмираме

В тази статия ще опиша най-лесният начин всеки един човек да се научи да програмира. Езикът, който ще използвам за пример е PHP.


Етап 1: Научете базовия синтаксис (1-2 седмици)

Отделете около 1-2 седмици да научите синтаксиса на дадения език, гледайте различни видеа и преписвайте кодовете, които са показани там. Идеята е за 1-2 седмици да научите възможно най-много от към страна на синтаксис и базово логическо мислене.


Етап 2: Изберете ГОЛЯМ проект, който да направите

Изберете си някакъв голям проект, който съществува в момента. Независимо какъв е той, дори да не знаете как това ще се случи. Започнете и правете това, което не можете. Когато стигнете до момент, в който се затруднявате потърсете в интернет решение на проблема.

Как да потърсим (пример) ?
How to make register form with PHP site:stackoverflow.com

Като една от най-важните части е site:stackoverflow.com. Това, което прави тази комбинация е да търсите решение на проблема само в stackoverflow.com. Копирайте кода, поставете го, разгледайте го как работи.

Цялата идея на този начин на учене е да създадете голяма главоблъсканица, която в последствие ще ви донесе не само проект, но и правилно логическо мислене.


Етап 3: Разгледайте си кода и го поправете

След като сте готови с проекта или дори и да не сте, прескачайте през старите страници на кода и помислете как можете да го преправите. Ако веднага ви хрумне как можете да го преправите и да го направите по-добре изглеждащ, то това е ясен знак, че напредвате.