Когато смених професията от програмист към IT, честно казано не знаех какво да очаква, защото никога не бях работил в корпоративна среда. Да, можех да намирам решения на проблемите, което ме изкарваше с няколко крачни напред, но всичко друго, което ме очакваше ми беше крайно непознато. За това реших да напиша тази статия за да ви разкажа за началните неща, които ще са ви нужни за да станете IT.


Научете се да намирате решения

Няма как да знаете решението на всеки един проблем. Точно за това има Google който да ни помага да намираме решения на повечето проблеми. Всекидневно ще се сблъсквате с нови и нови проблеми, особено ако компанията, която обслужвате има голям брой потребители. Когато се сблъскам с нещо, което не съм срещал до сега обикновено го тъся в Google. Идеята е да намерим решението на проблема и да го отстраним, не да се правим, че знаем всичко. Нали така?


Active Directory

Най-просто обяснено, това е базата данни където се съдържат всички правила за компанията. Всички правила, потребители, устройства и т.н. Добре конфигурираното AD улеснява работата, а зле конфигурираното AD ще направи живота на IT HelpDesk мрачен.

В интернет има доста уроци. Можете да разгледате моята статия Как да инсталираме Windows Server 2016 на виртуална машина и там можете да създавате и модифицирате Active Directory колкото си поискате. Това е най-добрият метод да научите как се работи с AD и какво реално представлява. Много е важно да потрошите напълно ВАШЕТО ТЕСТОВО AD за да го вдигнете на ново, да го настроите по същия начин само, че този път всичко ще ви бъде много по-лесно.

Научете се

  • как да добавяте компютри в него
  • как да им пускате достъп до интернет
  • как да им пускате достъп до различни функционалности
  • как да добавяте потребители
  • как да ги присъединявате към домейна
  • всичко друго


Как да създавате сървъри

По принцип това не е работа на IT HelpDesk, но за да знаете как работят и да можете да се ориентирате трябва да знаете как се създават. Няма да можеш да обслужваш напълно потребителите без да знаеш как да създадеш един сървър. Пък и все пак трябва да разширяваме знанията си постоянно, нали така? Ще направя уроци и по тази тема, но знам, че в интернет има много такива уроци за това съм спокоен.

Научете се:

Всички тези неща можете да ги правите на виртуална машина Как да инсталираме Windows Server 2016 на виртуална машина


За сега е това

Ако се сетя за нещо друго, ще направя друга статия. Успех!